Hur ofta ska man måla om fasaden?

Denna fråga är inte bara relevant för husägare men även för alla som värnar om sitt hemmets utseende och hållbarhet. Svaret är dock inte helt enkelt då det beror på en rad olika faktorer.

Bland de mest avgörande aspekterna är var i landet fastigheten ligger och vilken typ av hus som ska målas. Klimatförhållanden varierar kraftigt över landet och påverkar därmed hur ofta underhåll krävs.

Faktorer som påverkar hur ofta man måste måla om

Det finns flera faktorer som kan påverka hur ofta du behöver måla om fasaden på ditt hus. Att förstå dessa faktorer kan hjälpa dig att planera och budgetera för framtida underhåll.

Typ av fasad

Först och främst spelar typen av fasad en stor roll.

Vissa material, som tegel och sten, kräver mindre underhåll än trä och metall. Träfasader kan behöva målas om var 5-10 år, beroende på klimat och färgkvalitet. Å andra sidan kan metallfasader hålla upp till 20 år med rätt behandling.

Färgens kvalitet

Färgens kvalitet är också en viktig faktor.

Billigare färger kan börja flagna och blekna redan efter några år, medan högkvalitativa färger kan hålla i upp till 15 år eller mer. Dessutom kan vissa färger, särskilt mörkare nyanser, absorbera mer värme och därmed brytas ned snabbare.

Klimatet

Klimatet där du bor kan också ha en stor inverkan på hur ofta du behöver måla om.

Områden med hårt klimat, som extrema temperaturer eller mycket regn och snö, kan kräva mer frekvent underhåll. Solens UV-strålar kan också bryta ner färgen över tid, vilket gör att hus i soliga klimat kan behöva målas om oftare.

Så här ofta bör man måla om huset

Många faktorer påverkar hur ofta du behöver måla om fasaden på ditt hus, men ett allmänt råd är att det bör göras var 5:e till 15:e år. Det exakta intervallet beror på vilken typ av färg du har använt, liksom på det klimat du bor i och det material som fasaden är gjord av.

Här är en mer detaljerad guide baserad på olika typer av färg:

  • Fasad med alkydoljefärg bör målas om cirka vart 10:e år.
  • Fasad med akrylatfärg bör målas om vart 12-15:e år.
  • Fasad med linoljefärg bör målas om vart 8-10:e år.
  • Fasad med slamfärg (exempelvis äkta faluröd) bör målas om vart 6-8:e år.
  • Putsfasad med kalkfärg bör målas om cirka vart 10:e år.
  • Putsfasad med silikatfärg bör målas om cirka vart 15:e år.

Anlita kunniga målare

Oavsett vilken typ av fasad eller färg du använder dig av kan det vara klokt att anlita ett proffs för att utföra arbetet åt dig. Erfarna målare har nödvändig utbildning, erfarenhet och verktyg för att säkerställa att jobbet blir utfört korrekt och effektivt. De kan identifiera eventuella problem med fasaden, som sprickor eller skador, innan de börjar måla, vilket kan hjälpa till att förlänga livslängden för din nya färgjobb.

Du kan enkelt hitta målare i ditt område genom en snabb Google-sökning. Är det så att du exempelvis bor i Solna-området med omnejd kan du googla på ”målare Solna” för att hitta lämpliga aktörer att kolla in närmre och skicka en offertförfrågan till.