Hur jag lyckats sänka min elkostnad varje månad

Med tanke på de höga elpriserna som vi har sett under de senaste åren har jag tillsammans med nästan varenda svensk blivit betydligt mer medveten om hur viktigt det är att försöka sänka sina elkostnader.

Efter att ha provat olika metoder och åtgärder för att minska min elförbrukning har jag lyckats identifiera flera effektiva sätt att konsekvent sänka min elkostnad varje månad. Genom att implementera såväl små som större förändringar i mitt liv och hem har jag successivt kunnat se en märkbar minskning av min elkostnad.

I denna artikel kommer jag att dela med mig av de viktigaste åtgärderna som lett till besparingar, i hopp om att inspirera fler att ta kontroll över sina elkostnader.

Jag började att se över min elförbrukning

En av de första och viktigaste sakerna jag gjorde för att få koll på min elförbrukning var att noggrant se över mina vanor och identifiera potentiella energibovar. Jag satte mig ner och gick igenom hur jag och min familj nyttjade el i vardagen. Vilka apparater använde vi mest? Lämnades datorer, TV eller lampor på i onödan? Hur ofta använde vi energikrävande vitvaror som tvättmaskinen och torktumlaren?

Genom att granska våra beteenden kunde jag snabbt urskilja vissa mönster. En uppenbar energibov var att vi ofta glömde att stänga av elektriska apparater på natten eller när vi lämnade hemmet. Standby-läget visade sig också vara en rätt stor strömtjuv. En annan faktor var vår tendens att lämna belysningen på även i rum vi inte befann oss i.

Bytte ut mina lampor

När jag granskat min energiförbrukning började jag även med att byta ut alla glödlampor och halogenlampor mot energisnåla LED-lampor. LED-lampor är betydligt energieffektivare än äldre glödlampor och kan spara upp till 75% av den energi som normalt går åt för belysning. Trots att investeringskostnaden för LED-lampor ofta är högre än för vanliga lampor är besparingen på längre sikt värd priset många gånger om.

Utöver den direkta energibesparingen och den lägre elkostnaden bidrar LED-lampor även till minskade koldioxidutsläpp vilket är positivt för miljön. De har dessutom en mycket längre livslängd vilket minskar behovet av att byta lampor lika ofta.

Börjat sänka temperaturen inomhus

Visste du att man kan spara en hel del pengar på att sänka temperaturen inomhus? Det kan tyckas som en liten förändring, men faktum är att du kan spara upp till 5 procent i uppvärmningskostnad för varje grad du sänker termostaten.

Tidigare hade vi ofta runt 22-23 grader inomhus under vinterhalvåret, vilket verkligen drev upp värmekostnaderna. Efter att ha läst på om ämnet insåg jag att den rekommenderade temperaturen för att må bra och spara pengar ligger runt 20-21 grader.

Jag började successivt vänja familjen vid en lägre inomhustemperatur genom att sänka ett litet steg i taget. Det tog ett litet tag att anpassa sig, men snart upplevde vi den nya, lägre temperaturen som fullt bekväm.

Köpt in en ny värmepump

Den sista och kanske största åtgärden jag vidtog för att kraftigt sänka mina elkostnader var att investera i en ny, modern värmepump. Efter noggrant övervägande insåg jag att detta var en större engångskostnad som skulle betala sig själv på längre sikt.

Jag kontaktade ett lokalt elföretag och fick en elektriker Enskede att komma hem för en konsultation. Elektrikern guidade mig genom olika värmepumpsalternativ och hjälpte mig att välja en modell som passade just mitt hushålls behov och förutsättningar.

Värmepumpen har visat sig vara en riktig gamechanger för att sänka uppvärmningskostnaderna. Jämfört med min gamla, ineffektiva panna har den nya värmepumpen minskat energiförbrukningen rejält.