Fördelar och nackdelar med backpackresor

Det råder ingen tvekan om att backpacking ger dig en unik och spännande upplevelse av världen. Du kan resa med en liten budget, träffa nya människor och se fantastiska platser.

Men det finns också några nackdelar att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för om du ska backpacka eller inte. Jag har här nedanför sammanställt alla mina tanker gällande de för- och nackdelar som finns med denna form av resande.

Du kan resa med en liten budget

Den mest uppenbara fördelen med backpacking är att du kan resa med en mycket liten budget. Du kan välja att tillbringa dagar och nätter på vandrarhem eller tälta, vilket inte alls behöver kosta mycket.

Det är svårt att säga hur mycket pengar du behöver för en långtidsresa eftersom det beror på dina utgiftsvanor samt på levnadskostnaderna i olika länder, men man kan generellt sett säga att man kan komma undan med en relativt liten budget.

Du träffar nya människor och får vänner från hela världen

Backpackers i allmänhet är väldigt vänliga människor. De har ofta tid att prata och lära känna dig. På vandrarhemmen möter man ofta andra resenärer från olika länder som man kan utbyta erfarenheter med.

Jag har flera olika vänner som jag har träffat på mina backpackingresor, och men många av dem har jag fortfarande kontakt med idag.

Du måste vara sparsam med dina pengar

Även om det är bra att man inte behöver stor budget när du backpackar, får du inte glömma bort att vara sparsam med dina pengar. Det kan vara lätt att spendera för mycket pengar på onödiga saker, som souvenirer eller drinkar på barer.

Eftersom man ofta har en begränsad budget när man åker på dessa typer av resor bör du därför noga tänka igenom hur du spendera dina pengar.

Inte alltid optimala levnadsförhållanden

Backpacking innebär ofta att man sover i sovsalar tillsammans med andra eller tältar. Detta är kanske inte det mest bekväma sättet att sova och leva på, särskilt om du inte är van vid det. Du måste också vara beredd på mindre bra hygieniska förhållanden i vissa fall.

Jag minns själv en natt när jag sov på ett motell, och vaknade av att någon konstig sörja som rann ner på mitt ansikte från taket. Det var verkligen inte roligt där och då, men nu idag kan jag se tillbaka på den situationen och skratta åt det.