3 handfasta tips för egenvård vid hälsporre

Hälsporre är en vanlig skada som drabbar många. Ibland kan den bli så besvärande att det påverkar livskvaliteten avsevärt negativt hos de som lider av det. Men som tur är finns det dock sätt att lindra och bota detta besvär.

Det finns exempelvis en hel del enkla tips och knep för egenvård vid hälsporre som du kan prova hemma. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av 3 av dem så att du kan få lite hjälp på traven för att bli av med detta.

Vad är hälsporre?

Många tror att hälsporre är en inflammation som man får i hälen, men modern forskning har visat att det snarare har att göra med överbelastning eller felbelastning i foten. Tillståndet är mycket vanligt, framförallt hos idrottare och personer inom fysiska yrken där det krävs många tunga lyft och liknande.

Hälsporre är en utväxt på hälbenet som kan vara mycket smärtsam och påverka dagliga aktiviteter. Det är dock inte själva utväxten som orsakar smärtan, utan det är faktiskt själva senfästet i hälen som är boven i det hela.

Symtomen vid hälsporre kan variera mycket från person till person. Vanligast gör det dock som mest ont i hälen på morgon när man precis har vakant och ska börja gå på foten. Med det sagt är det en hel del människor som kan gå runt och ha hälsporre utan att känna någon smärta överhuvudtaget också.

Hur behandlar men hälsporre på egen hand?

Om du misstänker att du har hälsporre rekommenderar vi såklart att du söker vård hos en läkare eller fotterapeut. Det finns flera aktörer som sysslar med detta, och Idrottsskadeexperten.se är en av dem. Genom att kontakta dem, eller någon liknande aktör, så kan du få kontakt med flera legitimerade och erfarna kiropraktorer, naprapater & sjukgymnaster för att få hjälp med detta.

Men om du känner att du vill försöka behandla detta på egen hand så finns det faktiskt några saker du kan göra. 

1. Byt skor

Att byta skor är ett av de första tipsen som brukar ges till den som har hälsporre. Faktum är att skor med bra stöd och dämpning kan göra stor skillnad, speciellt om dina nuvarande skor inte har dåligt stöd eller är hårda.

Det kan även vara en bra idé att skaffa skoinlägg eller hälkoppar som kan stöda foten lite extra. Då ökar du sannolikheten att du blir av med detta väldigt jobbiga besvär.

2. Stretcha musklerna runt hälen

Utöver att byta skor eller att införskaffa sig i skoinlägg och hälkoppar så kan det också vara en god idé att stretcha de muskler och senor som ligger runt hälen.

Med några enkla sökningar på nätet kommer du snabbt kunna hitta rätt övningar och stretchingrutiner som specifikt syftar till att lindra hälsporre.

3. Tejpa foten

Sist men inte minst kan det även vara bra att försöka tejpa foten för att hjälpa till att stödja foten. Genom att göra detta kan du minska trycket på de området som är mest utsatt och minska smärtan.

Precis som när det kommer till att stretcha så kan du på nätet hitta bra guider och videor som förklarar hur man ska tejpa foten korrekt.