Måla om hemma

Detta bör du tänka på när du målar om hemma

Drömmer du om att ge ditt hem en ny känsla med ett nytt fräscht lager färg på väggarna? Att måla om kan verkligen lyfta känslan i ett rum. Men för att få ett snyggt och hållbart resultat krävs lite mer än bara ett kulört färgval.

I den här guiden har vi samlat de viktigaste stegen du behöver ta för att måla om hemma på bästa sätt. Oavsett om du är en erfaren hemmafixare eller nybörjare så kommer du att hitta användbara tips och råd här.

Planering och förberedelser

Innan du börjar måla är det viktigt att planera och förbereda ordentligt. En väl genomtänkt planering sparar dig både tid och besvär längre fram i målarprocessen.

Börja med att bestämma vilka rum och ytor du vill måla om. Gå runt och inspektera väggarna noga efter sprickor, bucklor eller andra skador som behöver lagas innan målningen. Räkna också ut hur mycket färg du behöver för att täcka ytorna. Beräkna lite mer än vad du tror för att ha lite marginal.

När det är dags för förberedelserna behöver du först tömma rummet eller flytta alla möbler till mitten av rummet och täcka över dem. Skydda även golv, fönster och andra ytor du inte vill få färg på.

Att ta dig tid med förberedelserna är A och O för ett snyggt och hållbart slutresultat. En väl förberedd yta gör att färgen fäster bättre och ser mycket snyggare ut. Planera rätt och förberedd i rätt tid – då är halva jobbet redan gjort!

Köp in färg och material

När planeringen och förberedelserna är klara är nästa steg att köpa in rätt färg och andra nödvändiga material. Det kan verka enkelt, men det finns en del att tänka på när det kommer till detta.

Börja med att bestämma vilken typ av färg du vill använda. För de flesta väggytor inomhus rekommenderas en vattenbaserad färg. De är lätta att applicera, luktar lite och torkar snabbt. Välj ett kvalitativt märke med bra täckningsförmåga så slipper du lägga på lika många skikt färg.

Utöver själva färgen behöver du också köpa in penslar, roller, spackelverktyg, maskeringstejp och presenningsduk. Bra kvalitet på verktygen underlättar målningen avsevärt.

Bestäm om du ska måla om på egen hand eller anlita hjälp

Att måla om hemma är ett projekt som de flesta kan klara av på egen hand med rätt förberedelser och material. Det kräver dock en hel del tid och energi, speciellt om du har många rum som behöver målas om.

Om du har begränsad tid eller helt enkelt inte orkar med ett så pass omfattande projekt kan det vara värt att fundera på att anlita professionell hjälp. En seriös och kunnig målare har erfarenhet och kan få jobbet gjort snabbare och effektivare.

Vi förstår samtidigt att det kan verka krångligt att hitta en bra aktör att anlita. Men faktum är att det är relativt enkelt när man väl sätter sig ner och kollar på saken. I större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö finns det givetvis många att välja mellan, men det brukar även finns en del aktörer på mindre orter. Låt oss ta Stockholm som ett konkret exempel i detta fal. För dig som överväger att måla om lägenheten i Stockholm kan du t.ex. vända dig till webbplatsen målarna.com där du kan komma i kontakt med målare i Stockholm på ett enkelt och smidigt sätt.

När du väl har hittat några aktörer som känns intressanta är det alltid en bra idé att be om en offert så att du kan jämföra dem med varandra. Du kan då jämföra deras priser och tjänsteutbud så att du lättare kan bilda dig en uppfattning om vilken aktör du faktiskt ska anlita.